6 de jul. 2011

NASCUTS PER CÓRRER-FIVE FINGERS I MOLT MÉS

Els meus peus són iguals i diferents que la resta d’humans. La trepitjada la pot tenir supinadora, pronadora o neutra. Un seguit d’estudis que s’han realitzat que en alguns casos han ajudat, segur, però que en altres no. Aquests que no els ha ajudat, una part important s’ha gastat molts diners en podòlegs, plantilles, etc. Segurament molts podòlegs no eren els més indicats per crear plantilles fetes per córrer, segur que molts d’ells no tenen suficients coneixements per poder adaptar la trepitjada del peu corrent, caminant segur que si però corrent n’hi ha pocs. Tot això, em va portar a adoptar una forma que crec que em va molt bé i és combinar tres estils de córrer, és a dir, un dia vaig amb plantilles, un altre dia sense plantilles i el tercer dia utilitzo les five fingers o descalç, depenent de la zona, si estic per la zona de Torelló, tinc un camp d’herba que corro tota l’hora descalç, a la zona del Hostalets és més convenient les five fingers, zona amb més pedres. En aquest apartat d’avui em centro en aquest tercer apartat. Descalç o five fingers. Primer de tot vull fer un recull de històric de les five fingers, aquest tipus de mitjó-calçat va sorgir de l’empresa Vibram, durant la primera dècada del segle XXI. Aquesta empresa creu que mitjà d’un estudi pioner del Dr. Daniel Lieberman de Harvard (USA) l’home per mitjà d’aquesta “sabata” o descalç no podrà córrer més ràpid sinó que podrà economitzar l’esforç i arribar més lluny. D’altra banda, aquest estudi es centra en l’evolució de la trepitja que ha seguit l'ésser humà des del principi fins a l'actualitat amb més de mil històries, si gels, càmares d'aire, etc. Cada marca té el seu mètode. En tota sabatilla de córrer el mètode d'entrada és el taló i el de sortida la part dalantera del peu. En aquest estudi creuen que la millor fórmula de rebre el peu quan impacta amb el terra és del mig peu fins a davant, utilitzant aquest mètode l’impacta és gairebé nul, en canvi, si l’impacta el realitza el taló és un impacte superior a tres vegades el teu pes. Com totes les coses a la vida té els seus punts forts i els dèbils. Jo en posaré cinc de cada. Són personals.

A FAVOR:                                EN CONTRA:

Llibertat, trepitjada i lligada   Vigilar on trepitges

Bones sensacions                    No reparteixen el pes, recepcions

Lleugeres                                Córrer en tarteres

Córrer de forma correcte        Utilitzar-les de formes progressiva

Molt confortables                    Les pedretes poden crear dolor a la planta durant els primers dies

En el llibre de Christopher McDougall, Nascuts per córrer, l’autor escriu el llibre a partir d’una pregunta. Us deixo una breu sinopsis del llibre a partir de la pàgina www.laie.es :

“Ple de personatges increïbles, proeses atlètiques impressionants i, sobretot, una gran inspiració, "Nascuts per córrer" és una aventura èpica que va començar amb una pregunta ben senzilla: ¿per què em fa mal el peu? Buscant una resposta, Christopher McDougall emprèn un viatge per trobar una tribu on hi ha els millors corredors de llarga distància del món i descobrir els seus secrets; durant aquest procés, ens demostra que tot el que ens pensàvem que sabíem sobre córrer és una equivocació.

Aïllats en el territori més salvatge d'Amèrica del Nord, els tímids indis tarahumares de les Barrancas del Cobre de Mèxic són els guardians d'un art perdut. Fa segles que els tarahumares practiquen tècniques que els permeten córrer ininterrompudament centenars de quilòmetres sense deixar de divertir-se des del primer quilòmetre fins a l'últim. Amb l'ajuda del Caballo Blanco, un home misteriós i solitari que viu entre els membres de la tribu, l'autor va ser capaç de trobar l'ultrafondista que portava dins mentre s'entrenava per al desafiament de la seva vida: una cursa de vuitanta quilòmetres pel cor de les terres tarahumares.

Amb una intel•ligència esmolada i un entusiasme desbordant, McDougall ens transporta des dels laboratoris científics de tecnologia punta de Harvard fins a les valls banyades pel sol i els cims gèlids dels Estats Units. "Nascuts per córrer" és un llibre excepcional que no només ens estimula la ment sinó també el cos quan ens fa adonar que el secret de la felicitat és als peus i que, efectivament, tots hem nascut per córrer.”

Segur que us ha captivat oi? És un bon llibre i fàcil de llegir que quan acabes voldràs sortir a córrer o no. És un llibre que no et deixarà indiferent. En el llibre veus diferents tipus de corredor. Un que utilitza les Five Fingers o va descalç, un altre les Brooks Cascadia, els tarahumares utilitzen sandàlies, etc. Un gran ventall de sabates.

A partir del molts estudis marques han creat el seu model. Per posar uns quant exemples:

• NIKE: FREE RUN5.0
• DECATHLON: ELIOFEET
• VIBRAM: FIVE FINGERS
• REEBOK: EASY TONE
• NEW BALANCE: MINIMUS TRAIL O ROAD, arriben a Espanya a partir del setembre.

En conclusió, cada ésser humà tindrà unes característiques de peu diferents però alhora igual. Cada un de nosaltres ha de gaudir del córrer de la forma que sigui, calçat, descalç, amb les five fingers, etc. Amb aquest escric només vull donar a entendre que el món pot evolucionar molt però sovint també cal fer un estudi retrospectiu per veure que de vegades volem córrer massa en les noves tecnologies i deixar de banda el passat. L’home va néixer per córrer i així morirà.